Opdracht voor 1560 panelen op De Beuk

Opdracht voor 1560 panelen op De Beuk

P E R S B E R I C H T

Aanleg zonnedak op De Beuk

Eind maart is het dak van de sportaccommodatie aan de Van IJsendijkstraat voorzien van een zonnedak. Onzichtbaar vanaf de straat zijn er dan op het enorme dak van De Beuk ruim vijftienhonderd zonnepanelen extra geplaatst. Vertegenwoordigers van energiecoöperatie Zon op Purmerend, sportorganisatie Spurd en installateur Sunforce hebben in sportaccommodatie De Beuk de opdracht voor de realisatie ondertekend. Wethouder Duurzaamheid Paul van Meekeren was daarbij aanwezig.

Het zonnedak is het resultaat van samenwerking tussen Zon op Purmerend, Spurd en de gemeente Purmerend. Inmiddels hebben meer dan honderd Purmerenders samen via Zon op Purmerend ruim de helft van de vijftienhonderd zonnepanelen mogelijk gemaakt en Spurd iets minder dan de helft ervan. De Beuk produceert met het zonnedak ruim voldoende stroom voor eigen verbruik. Maandag 18 januari ondertekenden Wim Wilschut van Zon op Purmerend, Jancor de Boer van Spurd en Erik de Jongh van Sunforce na anderhalf jaar voorbereiding de opdracht voor het zonnedak. Het is voor de derde keer dat Zon op Purmerend Sunforce duurzame energietechniek in de arm neemt voor de realisatie.

zonnedak van Purmerenders
Voor de energiecoöperatie is het na de daken van het stadhuis, Antoní Gaudi en De Kraal het vierde dak waarop dankzij de leden duurzame energieopwekking komt. Voorzitter Wim Wilschut van Zon op Purmerend is verheugd: ‘In twee maanden zijn er bijna duizend certificaten voor  het project afgenomen. Voor de kerstdagen waren er al voldoende gereserveerd om de opdracht te kunnen verstrekken. Vandaag zijn er nog enkele tientallen certificaten beschikbaar voor belangstellenden die in Purmerend de duurzame energieopwekking willen bevorderen. Overigens is de financiële opbrengst beter dan de rente op een spaarrekening! Op onze website staat alle informatie om te kunnen meedoen, De Beuk is als het aan Zon op Purmerend ligt niet het laatste project!’

verduurzamen gebouwen
Voor Spurd is na De Kraal het zonnedak op De Beuk weer een onderdeel van de verduurzaming van de sportorganisatie. Directeur Jancor de Boer: ‘Wij willen graag snel minder stroom van fossiele energieopwekking afnemen en bij voorkeur zelf opwekken. De gemeente wil ook snel gemeentelijke gebouwen verduurzamen. Daarom willen wij graag na het zonnedak op sportzaal De Kraal in 2019 zonnedaken op andere geschikte sportaccommodaties. Nu eerst in samenwerking met Zon op Purmerend op De Beuk.’ Wethouder Duurzaamheid Paul van Meekeren is enthousiast: ‘Het is heel goed dat er dit jaar een zonnedak op De Beuk komt. Dat past prima in het gemeentelijk beleid om met Purmerenders duurzaamheid in het belang van de toekomst te bevorderen.’    duurzame energieopwekking
Voor de in Purmerend gevestigde installateur Sunforce is dit de derde opdracht van Zon op Purmerend. Directeur Erik de Jongh is verheugd dat Spurd en Zon op Purmerend voor zijn bedrijf hebben gekozen: ‘Lokale betrokkenheid is voor Sunforce een belangrijke drijfveer en het is mooi dat wij zo’n prachtig project waaraan zoveel Purmerenders deelnemen mogen realiseren. Het gaat om een van de grootste zonnedaken in Purmerend.’

Het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen is belangrijk voor het verminderen van de uitstoot van het broeikasgas CO2. Het zonnedak gaat volgens berekening jaarlijks 493.000 kWh stroom opwekken en vermindert de uitstoot met 232.000 kilo CO2. Een gemiddelde woning verbruikt jaarlijks 2.900 kWh stroom.

—————————————————————————————————————————————-

Afbeelding met vloer, persoon, binnen, plafond

Automatisch gegenereerde beschrijving

Van links naar rechts: Jancor de Boer (directeur Spurd), Paul van Meekeren (wethouder Duurzaamheid), Erik de Jongh (directeur Sunforce) en Wim Wilschut (voorzitter Zon op Purmerend)

—————————————————————————————————————————————-
Purmerend, 19 januari 2021